Thermofloc - Intelligens hőszigetelés

Blower Door, légtömörség mérés

A Blower Door az erősen szigetelt épületek egyik legfontosabb épületdiagnosztikai vizsgálata. A légtömörség próbát elsősorban passzívházaknál használják, de minden olyan épületnél érdemes elvégezni, ahol fontos, hogy minél kevesebb energiával fűthető legyen.

A mérés azt mutatja meg, hogy mennyi levegő távozik a lezárt épületből óránként. Ez elsősorban a kivitelezésen múlik, vagyis hogy mennyire pontos a tömítés a különböző csatlakozásoknál és réseknél, elsősorban az ablakoknál és az ajtóknál. 

Egy átlagos magyarországi házból óránként a térfogata többszörösének megfelelő levegő is elszökik. A passzívházaknál ez nem lehet több, mint a térfogat 60%-a. 

A mérési eredményekkel a kivitelezők bizonyítani tudják az elvégzett munka minőségét, a háztulajdonosok pedig egy esetleges adásvétel során az épület légtömörségét. Hiába szigetelték ugyanis az épületet akár a legjobb minőségű anyagokkal, ha a nyílászáróknál vagy a csőáttöréseknél nem megfelelő a légzárás, a ház energiaszükséglete, és a fűtési költségek is megnőnek. 

Ha kérdése van, vagy ajánlatot szeretne kérni írjon nekünk.

Film a Blower Door működéséről (angol):

Blower door légtömörségmérő készülék